El passat dissabte 3 d’octubre, des d’Irbis vam participar a la bicicletada pels nous espais verds del Poblenou, organitzada per Barcelona Lab for Urban Environmental Justice, ICTA-UAB (www.bcnuej.org) i ENT.

Aquest esdeveniment és una activitat de la “Taula per a l’aplicació de solucions basades en naturalesa (SbN) i infraestructura verda (IV) a la regió urbana de Barcelona”, que s’emmarca dins el projecte europeu Naturvation (NATure-based Urban innoVATION).

La nostra tasca va consistir en explicar les estratègies ecològiques aplicades al nou projecte de la Plaça de les Glòries, en el qual hem treballat dins la UTE Agence Ter-Ana Coello. D’entre les estratègies empleades, destaquem: la maximització del sòl permeable i d’espais vegetats; la disposició de refugis per a la biodiversitat (els nodes de biodiversitat) que potencien les espècies autòctones; l’afavoriment de la connectivitat ecològica a través de la plaça i enllaçant diversos grans eixos verds a la ciutat; i la gestió del cicle de l’aigua a través de sistemes urbans de drenatge sostenible. Tot això s’ha implementat mitjançant les esmentades Solucions basades en la natura, que s’inspiren en les dinàmiques i els cicles naturals per millorar la resiliència urbana i la qualitat de vida de les persones.

Durant la visita, vam recórrer altres espais del barri, tals com l’eix Cristòbal de Moura o la Superilla, i vam reflexionar sobre el context d’expansió turística i especulació immobiliària que viu el barri.

En síntesi, ha estat una experiència molt dinàmica i enriquidora, en la qual ens complau haver aportat la mirada de la resiliència urbana i la sostenibilitat ecològica.

Podeu consultar el post de BCNUEJ, aquí:

http://www.bcnuej.org/2020/11/19/luchas-por-la-justicia-ambiental-en-el-barrio-de-poblenou-de-barcelona/