El dijous 1 d’octubre vam participar al congrés sobre edificació REBUILD de Barcelona, en una taula rodona sobre Transició ecològica. Les persones participants a la sessió han estat: l’arquitecta Co Govers, fundadora de ZEST architecture, que ha transmès la seva experiència sobre les cases passives; Víctor Martínez, responsable de projectes del departament d’I+D de Cementos Cruz, que ha parlat sobre l’aplicació de la impressió 3D a l’arquitectura per a contribuir a l’ajuda humanitària; i Clara Montaner, experta en ecologia aplicada a la sostenibilitat a IRBIS, que ha presentat l’aplicació de les Solucions Basades en la Natura com a eina per a mitigar el canvi climàtic.

Les solucions basades en la natura permeten generar múltiples serveis ecosistèmics (sobre el clima, la qualitat de l’aire, la gestió de l’aigua…) gràcies a l’afavoriment de la biodiversitat. Es tracta de sistemes que redueixen la petjada ecològica, alhora que enforteixen la resiliència urbana i milloren la qualitat de vida de les persones. Ho fan mitjançant una jardineria funcional que permet i potencia els cicles naturals. D’aquesta manera, ens beneficiem dels processos de regulació que els ecosistemes han desenvolupat al llarg de milions d’anys. Es tracta d’estratègies que des d’IRBIS hem incorporat a diversos projectes, tal com el nou parc de les Glòries de Barcelona.

Aquest esdeveniment, celebrat al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, ha permès un interessant intercanvi d’enfocs i coneixements que es retroalimenten per avançar cap a la sostenibilitat.