Què és el Park(ing) day?

El  Park(ing) Day és un esdeveniment anual que té lloc en diverses ciutats de tot el món. Es tracta d’una acció de ciutat performativa, educativa i reinvindicativa, on diverses entitats, col·lectius i ciutadania en general, transformen de forma temporal places públiques d’aparcament  en parcs, jardins i altres formes d’espai públic amb l’objectiu de reflexionar sobre el nostre model de ciutat i avançar cap a nous plantejaments centrats en les persones i el medi ambient.

Aquesta iniciativa va sorgir a la ciutat de San Francisco l’any 2005, on el col·lectiu d’arquitectes Rebar va proposar una nova manera de mostrar i expressar aquesta reivindicació. Avui es fa a 200 ciutats d’arreu del món. A Barcelona més de 50 entitats i col·lectius hi han participat enguany amb diversos esdeveniments.

El Park(ing) day a Barcelona

El passat divendres dia 21 de setembre, Clara Montaner, membre d’Irbis, va participar al Park(ing) day organitzant una activitat de Conta Contes Creatiu per a públic familiar des del seu blog, el Calaix ambiental.

En concret, l’activitat de Conta Contes va consistir en explicar quatre històries de rerefons ambiental escrites per la Clara amb els següents títols: La mare Terra, El país de les formigues, Sopa de plàstic i La primavera silenciosa (inspirat en el llibre de la biòloga Rachel Carson). Els contes explicats eren de final obert, de manera que es concloïen gràcies a la participació dels oients.

Hi van participar infants i adults, principalment residents a les proximitats de l’aparcament transformat en parc (cantonada Provença amb Dos de Maig), despertant la curiositat del veïnat . La iniciativa va donar peu a obrir converses i reflexions sobre l’ús de l’espai públic a la ciutat de manera concreta ja que afectava el seu entorn més immediat. Pel que fa al contingut de la jornada, tot i que la majoria d’infants que hi van participar tenien entre 3 i 6 anys, la rebuda dels contes va ser molt positiva i es van aportar diverses propostes per completar les aventures de cada història, tot dibuixant els elements que permetien solucionar les problemàtiques plantejades.

Diversos participants van mostrar-se molt decebuts en saber que l’activitat no es repetiria fins d’aquí un any… Sembla que s’ho van passar d’allò més bé! 🙂