El passat dijous 12 de desembre vam participar en la Cimera Mundial de Clima COP25, en una taula rodona sobre Ciutats Sostenibles i Solucions Basades en la Natura (NBS). L’esdeveniment va tenir lloc al pavelló del BENELUX de l’IFEMA (zona blava), seu de la cimera a Madrid.

Les 7 persones participants a la taula rodona vam ser: Ana Lucía Moya (Ministeri de Medi ambient i Energia de Costa Rica), Oliver Schütte (Arquitecte, Director i Co-fundador d’A-01), Zaida Muxi (Professora d’arquitectura ETSAB-UPC), Ole Bouman (Director Design Society), Laurens Speelman (Científic i Consultor de Complexitat i Estratègia a NewForesight), Mikel Cepeda (Expert en Ciutats Sostenibles i Resilients a LKS KREAN) i Clara Montaner (Ambientòloga, Experta en Solucions basades en la Naturalesa, IRBIS).

Cada participant va presentar la seva interpretació del tema tractat des de vàries disciplines i des de l’experiència professional en diferents països, incloent Alemanya, Argentina, Costa Rica, Espanya, Països Baixos i Xina. Posteriorment, la discussió es va obrir al públic, que va formular diverses preguntes a les participants, principalment inquietuds dirigides a com aplicar aquesta nova forma de tractar les ciutats a la pràctica.

Com a conclusions de l’esdeveniment destaquem:

  • Partim d’una situació en què les ciutats (com la majoria de sistemes humans) no han estat concebudes tenint en compte el funcionament ecosistèmic, de manera que hi manquen dinàmiques regeneratives i no són sostenibles (Clara Montaner).
  • Tampoc s’ha posat al centre la vida, ni interpretada en sentit biològic ampli, ni tampoc a nivell de les necessitats de les persones, sinó que s’hi prima la productivitat econòmica (Zaida Muxí).
  • Alguns conceptes que caldria qüestionar són l’”èxit” i el “desenvolupament” en un món finit, per tal de reformular-los basant-nos en el benestar i no en el creixement econòmic (Ana Lucía Moya i Ole Bouman).
  • Les Solucions Basades en la Natura permeten enfrontar alhora la conservació de la biodiversitat, la resiliència urbana i la millora de la qualitat de vida mitjançant l’aplicació dels processos i cicles que els ecosistemes han desenvolupat al llarg de milions d’anys (Clara Montaner).
  • En les Solucions Basades en la Natura es cerca també la reducció de la petjada ecològica mitjançant el tancament dels cicles de l’energia, l’aigua i els materials (Oliver Schütte).
  • Alguns dels condicionants als què sovint ens enfrontem per fer ciutats sostenibles són el poc finançament i les limitacions normatives (Mikel Cepeda).
  • A més, els mercats actuals tenen molta inèrcia, basant-se en mecanismes que faciliten que els lobbies mantinguin el poder i no incentiven les polítiques de sostenibilitat. Això es pot canviar amb nous mecanismes i amb la potenciació de noves alternatives (Laurens Speelman).
  • Actualment, trobem molts casos d’èxit d’aplicació de Solucions Basades en la Natura, com en l’espai públic i el verd urbà (en el cas de la Plaça de les Glòries de Barcelona, projecte on hem participat des d’IRBIS); en l’habitatge (com la Casa Sin Huella (NFH) a Costa Rica, dissenyada per Oliver Schütte); i, a escala metropolitana, en l’apaivagament d’inundacions (com en diversos projectes LKS KREAN a Mèxic o l’Índia).

Aquest esdeveniment, a més de l’interessant intercanvi d’experiències, ens ha deixat aquest fantàstic dibuix fet en directe per Herman Weeda de Sketchy Business, on han quedat il·lustrades les idees presentades al llarg del debat.

Relatoria visual del debat sobre ciutats sostenibles i solucions basades en la natura